best essay writers of all time

Volleybal: play-offplek Livo in gevaar

July 16th, 2019

Yellow Birds-aanvaller Jabez Pross (l) smasht de bal tegen Livo.

De volleyballers van Yellow Birds hebben Livo in de mannenhoofdklasse in een moeilijke positie gedreven. Livo verloor maandagavond met 1-3 (18-25, 25-22, 16-25, 14-25) in de Anthony Nesty Sporthal. De ploeg uit Livorno loopt nu het risico om de play-off te missen.

Alle hoop van Livo is nu gevestigd op de laatste partij van woensdagavond tegen Bazooka, dat in de openings- en derde ronde triomfeerde. De ploeg heeft op papier ook nog een reglementaire triomf staan op Yellow Birds, dat op 5 juli niet aanwezig was. Het is nog onduideijk of de reglementaire zege van Livo blijft staan of dat de partij alsnog gespeeld zal worden. Yellow Birds is, ongeacht de beslissing, al zeker van de nacompetitie.

 

Robinhood walst met 8-0 over Botopasi

July 15th, 2019
foto
Robinhood heeft in een thuisduel zondagavond in het Franklin Essed Stadion over lantaarndrager Botopasi heengelopen. De landskampioen heeft Botopasi letterlijk alle hoeken van het veld laten zien. Na een 4-0 ruststand werd het 8-0. Robinhood is nu dichtbij de eindstreep voor het kampioenschap en mag zich op dit moment geen fout permitteren.
Ook Inter Moengo Tapoe die in het kielzog van Robinhood is, mag geen fouten maken. Dit weekeind werd thuis in Moengo met 1-0 gewonnen van Broki. Volgens trainer Jozef Joekoe wordt er niets aan het toeval overgelaten. “We weten dat we nog enkele moeilijke wedstrijden hebben”. Beide clubs hebben nog drie wedstrijden te gaan waarvan de moeilijkste tegenstanders voor Inter zijn. Inter heeft zowel de nummer drie en vier op de ranglijst te weten Leo Victor en Transvaal, als tegenstanders.
Robinhood heeft als moeilijke tegenstander slechts Leo Victor. Van 29 juli tot en met 09 augustus 2019 zal Natio een bezoek brengen aan Nederland voor een oefenstage. Op 31 juli en 07 augustus 2019 zal Robinhood in het kader van de Concacaf League, 2 wedstrijden spelen. In verband hiermee zullen enkele eerste divisie wedstrijden worden uitgesteld naar een nader te bepalen datum. De laatste wedstrijden van de competitie worden op 24 augustus gespeeld. Mogelijk is, dat pas op deze dag het doek zal vallen.
Robinhood heeft nu 71 competitiepunten gevolgd door Inter Moengo Tapoe met 68. Leo Victor heeft 65 competitiepunten.
Theoretisch gezien, maakt Leo Victor ook kans op het kampioenschap. De districtsploegen Botopasi en A-Coconut zullen indien de 1e Divisie zich voortzet het komende competitiejaar, degraderen naar de tweede divisie.

Borstkanker steeds vaker bij jonge vrouwen

July 13th, 2019
foto
Borstkanker wordt niet alleen maar bij oudere vrouwen, maar steeds vaker bij vrouwen jonger dan 40 jaar gediagnosticeerd, en naast Creoolse vrouwen treft de aandoening steeds meer vrouwen van Hindostaanse en Javaanse afkomst. Dit is een van de constateringen in het promotieonderzoek van Euridice Irving, wetenschappelijk medewerker bij de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en huisarts te Paramaribo. Irving is kortgeleden 
gepromoveerd op een uitgebreid onderzoek over borstkanker in Suriname.

Borstkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in de wereld. In 2018 leden wereldwijd ongeveer 2.1 miljoen vrouwen aan deze ziekte en overleden 627.000 vrouwen als gevolg van deze aandoening. De resultaten van een aantal studies over het voorkomen van borstkanker in Suriname suggereren dat steeds meer vrouwen in ons land met deze ziekte te maken krijgen. Wereldwijd zal het aantal gevallen in 2040 zijn gestegen tot 3.1 miljoen en zullen de meeste patiënten worden aangetroffen in relatief laag ontwikkelde landen zoals Suriname.
Irving heeft beschreven hoe vaak deze ziekte voorkomt in Suriname, welke groepen het meest worden getroffen, welke opties onze gezondheidszorg patiënten kan bieden vanaf het moment waarop een knobbeltje in de borst wordt gevoeld, tot de vaststelling van borstkanker en de behandeling daarvan, en waarom een aantal patiënten geen hulp zoekt of te laat naar de dokter gaat.

De toename zou kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren. Borstkanker zou bijvoorbeeld niet langer het vaakst voorkomen bij oudere Creoolse vrouwen, maar hoe langer hoe meer bij vrouwen met een andere etnische achtergrond. Het is ook mogelijk dat tekortkomingen in onze gezondheidszorg verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal gevallen in Suriname. Een derde verklaring zou kunnen zijn dat bepaalde obstakels vrouwen ervan weerhouden naar de dokter te gaan bij het vermoeden van borstkanker.

Euridice R. Irving, MD, MPH, heeft deze vragen onderzocht in haar PhD-studie en is op 12 juni jl. gepromoveerd op het proefschrift ‘Female breast cancer in Suriname. A study of social, biological, and behavioral determinants influencing poor disease outcome’. De promotie heeft plaatsgevonden bij de Tulane University te New Orleans (LA) in de Verenigde Staten van Amerika. De promotiecommissie bestond uit Prof. Dr. Maureen Lichtveld (voorzitter), Dr. Charles Miller, Dr. Michael McCaskill en Dr. Arti Shankar, allen van Tulane University, alsmede Dr. Els Dams van het Diakonessenhuis en Prof. Dr. Dennis Mans van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Hoewel er in Suriname geen sprake is van structurele borstkankerscreening, is gebleken dat onze gezondheidszorg vrij goed in elkaar zit, voor eenieder toegankelijk is en de juiste diagnostiek en zorg aanbiedt, waardoor borstkanker vaker vroegtijdig wordt ontdekt. Desondanks is er helaas een groep vrouwen die – meestal uit onwetendheid – (te) laat bij de dokter komt waardoor er geen adequate hulp meer kan worden geboden, schrijft Mans in een persbericht over het onderzoek.

Volksgezondheid broedt op strafonderzoek RGD

July 12th, 2019

Volksgezondheid broedt op strafonderzoek RGD

Het ministerie van Volksgezondheid bekijkt de mogelijkheid voor een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke financiële onregelmatigheden bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Dat heeft minister Antoine Elias De Nationale Assemblee (DNA) donderdag voorgehouden bij de behandeling van het agendapunt ‘Ingekomen stukken’.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel had er geen goed woord over dat voormalig RGD-directeur Maaltie Sardjoe beslag heeft laten leggen op banktegoeden van de RGD, terwijl een onderzoeksbureau een vernietigend financieel rapport over haar bestuursperiode heeft uitgebracht. Door de beslaglegging kwam de betaling van het salaris van RGD-medewerkers in gedrang.

Sardjoe legde conservatoir derdenbeslag op de tegoeden om betaling op basis van een rechterlijk vonnis af te dwingen. Zij had een rechtszaak tegen de RGD en de Staat gewonnen om uitbetaling van achterstallig loon en andere financiële tegemoetkomingen af te dwingen. Minister Elias legde uit dat de regering enige tijd geleden had aangekondigd dat onderzoek zou worden gedaan naar de financiële stromen van gezondheidsinstelingen en ziekenhuizen waar de overheid geld in stopt. Als eerste is het rapport over de RGD uitgekomen. Uit dit rapport zijn, aldus de bewindsman, “heel wat zaken boven water gekomen”.

Momenteel wordt met juristen nagegaan of er strafrechtelijke maatregelen tegen de voormalige RGD-leiding getroffen zullen worden. Zodra daarover een besluit is genomen, zal het parlement door de regering geïnformeerd worden. Elias hield het College verder voor dat de salarissen van het personeel zeker uitbetaald zullen worden. Gisteren slaagde de advocaat van de RGD er al in één van de beslagen door de kortgedingrechter te doen opheffen. Er zijn nog enkele kortgedingen die afgerond moeten worden.

 

Voorlopige slagingsresultaten middelbare scholen gepresenteerd

July 11th, 2019

De studenten van havo en vwo hebben na te hebben deelgenomen aan het examen de resultaten ontvangen. Op deze scholen zijn op 10 juli de resultaten aan de 1150 vwo-kandidaten en 827 havo-kandidaten gepresenteerd. De voorlopige resultaten wijzen uit dat 805 vwo studenten en 430 havo studenten direct zijn geslaagd. Voor scholengemeenschap maho hebben 73 studenten deelgenomen waarvan 44 direct geslaagd.

De kandidaten zijn op 17 juni gestart met het examen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur feliciteert de kandidaten en geeft als advies aan de herexamen en inhaal kandidaten mee, zich in te zetten om een positief resultaat te bereiken. De resultaten van de Kweekscholen, avond Havo en Scholen Gemeenschap Nickerie (SGN)  worden nog bekendgemaakt.

Uitreiking Achievement Awards bij lancering TrackDrip in Suriname

July 10th, 2019

Uitreiking Achievement Awards bij lancering TrackDrip in Suriname

Henk van Vliet en Borger Breeveld ontvingen afgelopen weekend een TrackDrip Achievement Award voor hun jaren lange bijdrage aan de Surinaamse entertainment industrie. De prijs werd uitgereikt door TrackDrip, de nieuwe streamingdienst van de Caribbean die zondag 7 juli officieel tijdens een gala in Suriname werd gelanceerd. Met de lancering van TrackDrip hebben Suriname, Curaçao, het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika voortaan hun eigen regionale muziekstreamingsdienst. TrackDrip is ook de eerste muziek-app ter wereld in Cuba. Spotify en Apple Music zijn in het Caraïbisch gebied niet of nauwelijks beschikbaar, waardoor veel van de 44 miljoen inwoners geen muziekstreamingsdiensten kunnen gebruiken. Dat heeft te maken met licenties en soms met gebrekkige ontvangst. ,,Dat betekent dat artiesten in deze regio nauwelijks inkomsten uit royalty’s krijgen en muziekliefhebbers in deze regio niet naar hun favoriete nummers kunnen luisteren. Wij vullen die leemte nu op met ons eigen ecosysteem. Daar bestaat grote behoefte aan in onze landen,” zegt Trackdrip directeur Giovanni Ravenberg.

TrackDrip wil lokale artiesten de kans te geven te leven van hun kunst en fans de kans geven daarvan te genieten. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en professionaliseren van de Caribische muziekindustrie en het creëren en exploiteren van Caribische muziek op lokaal en internationaal niveau. In de toekomst wil de streamingsdienst bijvoorbeeld studiofaciliteiten en evenementenhallen beschikbaar stellen om het creëren van content toegankelijker te maken voor artiesten uit alle lagen van de bevolking. Ook zorgt de app voor een collectief verdienmodel voor de gemaakte content, door die op lokaal en internationaal niveau te exploiteren.