hire an essay writer

Internationale Dag van de Huisarts

May 19th, 2022

 

WONCA, de World Organization of National Colleges, Academies an Academic Associations of General Practitioners/ Family Physicians, kortweg World Organization of Family Doctors, heeft op een seminar in 2010 bepaald dat voortaan op 19 mei de Internationale Dag van de Huisarts zou worden gevierd.

De dag is bedoeld om te belichten de rol en contributie van de huisartsen en de eerstelijnszorgteams in gezondheidszorgsystemen en om de vooruitgang die wordt geboekt in de huisartsgeneeskunde te vieren. De huisarts is een nobel en belangrijk beroep; hij/ zij is in vele gevallen het eerste aanspreekpunt van gezondheidskwalen – van mild tot zeer ernstig.

Op deze dag worden er vaak congressen georganiseerd en zijn er sessies waarin men vragen kan stellen aan hun huisarts met als doel de ‘dokter – patient – relatie’ te verbeteren en om te zorgen dat de huisarts meer waardering krijgt.

Tijdens de covid-19 pandemie is duidelijk gebleken hoe belangrijk de huisarts is. Ondanks de vrees die de huisartsen zelf hadden op een besmetting, stonden zij klaar om hun patienten te helpen zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Zij werden ook aangesteld om minder zware zieken thuis te monitoren.

Voor het jaar 2022 heeft de WONCA gekozen voor het thema ‘familie’. De huisarts wordt namelijk ook als de familie dokter gezien en door sommigen ook zo genoemd. Huisarts zijn, is zowel een voorrecht als een verantwoordelijkheid; voor mensen zorgen en bieden wat nodig is voor hun welzijn en bescherming en de behoeften van hun patiënten identificeren om het fundamentele recht op gezondheid te garanderen.

Sta even stil bij de bijdrage die uw huisarts levert aan uw welzijn als van de gehele familie.

(Bronnen: https://www.fijnedagvan.nl/info/internationale-dag-van-de-huisarts/; https://www.globalfamilydoctor.com/member/ForMemberOrganizations/WorldFamilyDoctorDay.aspx)