best essay service

Moederdag

May 6th, 2022

Zondag 8 mei 2022 – Moederdag
Moederdag is een feest waarbij moederschap wordt gevierd, alsook de invloed die moeders hebben op de samenleving. In bijna alle leefgemeenschappen zijn moeders de primaire verzorger van hun kinderen. Hierdoor hebben moeders meer gelegenheid om vertrouwd te raken met de signalen van hun kinderen, en om hun reactie hierop af te stemmen, dan vaders.

Het vereren van moeder is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Dit gaat terug op de formele moedercultus met ceremonies voor de Grote Moeder der goden in de Griekse mythologie. Deze moedercultus werd overal in Klein Azie beoefend. De Katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

Pas in het midden van de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geintroduceerd. Na een publiciteitscampagne en het promoten van Moederdag, was Anna Jarvis degene die in 1908 de eerste Moederdag organiseerde. Dit deed ze om haar moeder te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog de Mother’s Day Work Club oprichte. Deze zorgde voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders. President Woodrow Wilson besloot in 1914 dat elke tweede zondag van mei voortaan Mother’s Dag zou zijn. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid.

Moederdag is niet alleen voor biologische moeders, maar ook voor zij die een moederrol vervullen, zoals een grootmoeder, stief- of pleegmoeder, schoonmoeder, adoptie moeder, tante of anderszin.

In Suriname vieren we die dag door moeder te verwennen met bijvoorbeeld ontbijt (op bed) en/ of het geven van een kadootje zoals, een verwendag bij de spa, sieraden, enz. Meestal geven we onze moeder ook haar lievelingsbloemen om onze waardering te uiten voor haar zorg en liefde. Van huishoudelijke taken wordt ze vrijgesteld. Soms hebben de jongere kinderen op school of het kinderdagverblijf cadeaus en versjes gemaakt.
Wat doe jij komende zondag voor jouw moeder?

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Moederdag, https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2015/10/het-verschil-tussen-vaderen-en-moederen, https://www.wettelijke-feestdagen.be/Feestdagen/Moederdag.aspx