expert essay writer

Holi Phagwa

March 17th, 2022


Het Holifeest oftewel Holi Phagwa is een Hindu feest dat rond de maand maart wordt gevierd. Op Phagwa vieren de hindoeïsten de overwinning van het goede over het kwade en het aanbreken van de lente (volgens de Gregoriaanse kalender). Jaarlijks valt Phagwa een dag na de volle maan van de maand Phaalguna (volgens de hindoekalender) en vandaar ook de naam van het feest: Phagua of Phagwa.

Het verhaal achter Phagwa is als volgt: Er was eens een koning die als een God wilde zijn. Hij kreeg van Brahma, na lang aandringen, onsterfelijkheid, dat verbonden was aan specifieke situaties. De koning eiste van elke onderdaan aanbidding op straffe van de dood. Zijn zoon weigerde hem te aanbidden, omdat hij alleen Vishnu als zijn God erkende. Zijn tante, Holika, beraamde samen met zijn vader een plan om van hem af te komen; ze zou samen met de zoon op een brandstapel gaan om zo ‘een offer te brengen aan Vishnu’, maar zij zou zichzelf stiekem beschermen met een onbrandbaar mantel. Echter, niet de zoon, maar de tante verbrandde.

Toen verscheen Vishnu in de vorm van een half leeuw, half menselijke gedaante genaamd Narasimha en nam de koning op zijn schoot, terwijl hij in een deuropening stond. Hij doodde hem bij schemering met zijn klauwen. Zo werden de specifieke situaties, die Brahma had gesteld aan de onsterfelijkheid van de koning, verbroken: hij kon niet gedood door een mens of dier (maar wel door een half mens, half dier), niet bij dag of nacht (maar wel bij schemering), niet binnen of buiten (maar wel in de deuropening), niet op de grond of in de lucht (maar wel op de schoot van Narasimha) en niet door een wapen, vloek of spreuk (maar wel door klauwen). Het goede heeft overwonnen.
Op deze dag gooien de deelnemers kleurpoeder, kleurwater, parfum en soms ook waterverf op elkaar. Deze ene dag zijn alle mensen gelijk. Culturele rijkdom, vreugde, wederzijds respect en tolerantie maken het Holifeest elk jaar onvergetelijk.

(bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Holi-Phagwa, http://www.holipoedershop.nl/)