custom essay services

Chinees nieuwjaar: Jaar van de tijger

February 2nd, 2022

Het Chinese jaar Huangdi – 4719 volgens de Chinese maankalender, oftewel het Jaar van de Tijger, begint op dinsdag 1 februari 2022.

Chinees Nieuwjaar, ook wel Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen.Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch’un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Dit feest (en de twee dagen er op volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië – en overal waar een duidelijke Chinese bevolkingsgroep zich gevestigd heeft. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand van de Chinese kalender, dat is de dag waarop de tweede nieuwe maan ná het winter-solstitium plaatsvindt.Het is gebruikelijk dat men schulden betaalt, nieuwe kleren worden gekocht, en het huis wordt schoongemaakt. Er is gewoonlijk een groot familiemaal en de goden worden geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken.

De feesten kunnen ook drie of zelfs vijf dagen lang zijn. De 3e dag is ook de Verjaardag van Che Kung. Dezelfde data zijn ook geldig voor Tet in Vietnam en het Maannieuwjaar in Mongolië.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.

Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mensetend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het feest wordt internationaal gevierd in gebieden met een grote bevolking van etnische Chinezen. Behalve voor Chinezen, is het feest ook belangrijk voor andere etnische groepen, zoals de Mongolen, Koreanen, de Miao (Chinese Hmong) en de Vietnamezen, die door de Chinese cultuur zijn beïnvloed wat betreft religieuze en filosofische wereldvisies en taal en cultuur in het algemeen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd wanneer de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

Lantaarnfeest

De volle maan op de 15e dag van het Lentefestival. Afsluiting van het Lentefestival, dat begon met Chinees Nieuwjaar. Men hangt lantaarns buiten. Dit is ook het Feest van het Opperste Principe, de Nacht van de Drie Principes of Klein Nieuwjaar. De viering van dit feest is begonnen tijdens de Han-dynastie (206 v. Chr. – 220 n. Chr.). Het is een dag waarop geofferd wordt aan de voorouders. Dit feest wordt gevierd door vrijwel geheel Oost-Azië, en is een vrije dag in Korea (Tae Borum).Op de 15e dag van de eerste maand vindt dit feest plaats, het is min of meer de afsluiting van de nieuwjaarsperiode. Het geloof is dat op de eerste volle maan van het nieuwe jaar de mens de geesten kan zien vliegen door de lucht. Daarom gaat men ‘s nachts naar buiten om de geesten op te zoeken.

Tegenwoordig zijn het vooral kinderen die ‘s avonds met lantarentjes de straten ‘onveilig’ maken. De datum kan 1 dag verschillen ten opzichte van China.

Hongbao of rode envelopje is één van de gebruiken die tijdens Chinees nieuwjaar worden gegeven. Meestal tijdens bainian. De Kantonezen noemen hongbao in het Standaardkantonees Laj Sie. Een getrouwde persoon geeft hongbao aan jongere ongetrouwde mensen. Tijdens nieuwjaarsbijeenkomsten krijgen behalve kleine kinderen ook ouderen boven de zeventig een hongbao. In een hongbao zit geld. Waarvan briefgeld het meeste voorkomt. Soms worden hongbao tijdens nieuwjaar in Chinatownsuitgedeeld door iemand die zich verkleed als Cai Shen. Een andere betekenis van rode enveloppes is die bij omkoping en smeergeld. Steekpenningen worden in China ook wel rode enveloppes genoemd.

In China staat de Tijger bekend als ‘de koning van alle beesten’. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die zijn geboren in het Jaar van de Tijger zitten vol moed en kracht en hebben de persoonlijkheidskenmerken van het dier. Ook zijn Tijgers ambitieus, avontuurlijk en kunnen ze onafhankelijk handelen, terwijl ze tegelijkertijd heel voorzichtig kunnen zijn.

Het natuurlijke element van de Tijger, ook wel hemels teken genoemd, is dit jaar Water. Een Watertijger, het dier van 2022, heeft een sterk gevoel van eigenwaarde en leervermogen. Mannelijke Tijgers zijn naast ambitieus, energiek en getalenteerd, ook dominant en zelfs erg agressief. Vrouwelijke Tijgers zijn gedurfd en onverschrokken, waardoor zij hun reputatie als één van de krachtigste sterrenbeelden waarmaken, maar ze kunnen wel achterdochtig zijn. Je komt niet snel weg bij vrouwelijke Tijgers. Ze zijn ook nog eens modieus en intelligent, wat wil je nog meer?