cheap essay writers

Prostaatkanker raakt langzaamaan uit de taboesfeer

December 5th, 2019

Afbeeldingsresultaat voor Prostaatkanker  uit de taboesfeer

“Praten over prostaatkanker is anders als je het van iemand dichtbij of van een oud-collega hoort”, zegt Chas Warning, voorzitter van de Prostaatkanker Stichting Suriname. Hij hield dinsdagavond een lezing in de Politie Officiers Sociëteit aan de Zwartenhovenbrugstraat. De stichting die bijna vier jaar geleden is opgericht, heeft met haar lezingen veel bereikt in de samenleving, stelt de inleider.

“In zowel besloten als open groepen praten wij over prostaatkanker uit de taboesfeer halen. Dat is ook de bedoeling geweest van de lezingen. Niet alleen bekendheid geven aan het onderwerp en mensen aansporen om zich te laten checken, maar ook het bespreekbaar maken van de ziekte.”

Dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep en men vrijer praat over het onderwerp, ziet Warning niet alleen terug in de actieve participatie van de doelgroep, maar ook bij de specialisten. “We werken nauw samen met onze Surinaamse urologen en die zeggen dat zij merken dat in de afgelopen jaren meer mannen zich aanmelden om hun PSA te checken.” Een verhoogde PSA-waarde kan een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.

De aanwezigen konden dinsdag vragen stellen aan experts zoals een uroloog. Ook konden zij in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen, onder wie Robby Graanoogst, oud-kapelmeester van het Korps Politie Suriname. “Ik zal je zeggen dat het geen gemakkelijktraject was, niet alleen voor mij als man, maar ook voor mijn omgeving. Ik ben blij dat ik de steun van de mensen om me heen heb mogen ervaren”, zegt Graanoogst bij wie in 2007 prostaatkanker werd vastgesteld.