expert essay writer

In Suriname miljardenindustrie moslimmode in opkomst

November 20th, 2019
Afbeeldingsresultaat voor In Suriname miljardenindustrie moslimmode in opkomst
‘Modest fashion’ oftewel moslimmode is wereldwijd een van de snelst groeiende trending en miljardenindustrie. Moslims kiezen steeds vaker voor trendy en stijlvolle kleren. Ook in Suriname is moslimmode in opmars, bevestigt Wahida Bholai-Ghafoer van Ieshna’s Fashion in gesprek met Starnieuws. Haar zaak is gespecialiseerd in Islamitische kleding en rond de feestdagen lopen klanten de winkel plat. “Ze zoeken naar iets aparts, ze willen moderne, opvallende, sjieke of soms geborduurde kleding.”
 
Om aan de speciale vraag van haar klanten te voldoen, reist Bholai vaker naar Indonesië, het land met de grootste moslim bevolking. Afgelopen maand was ze voor de elfde keer in de Indonesische hoofdstad Jakarta om islamitische kleding in te kopen. “De keus is hier ruimer, de kwaliteit is beter en de prijs is goed.” Moslima’s willen nu meer dan voorheen modieus gekleed gegaan, “ze willen exclusief zijn”. Samen met haar echtgenoot Oesman, behoorde Bholai tot de groep van twaalf Surinaamse ondernemers die in oktober de ‘34e Trade Expo Indonesia (TEI) 2019’ te Jakarta bezocht.
“Bloemen hebben ons naar Indonesië gebracht”, lacht Oesman, zelf eigenaar van Soefie’s Flowers. Het koppel staat elk jaar met hun bloemenstand op de Indofair in Paramaribo. De Indonesische ambassade nodigde hen uit om de TEI te bezoeken. Oesman: “Wij gingen erna toe, zagen de diversiteit aan bloemen, maar ja de verse bloemen zouden de meerdaagse terugreis naar Paramaribo niet overleven.” Zo ontstond het idee om de koffer maar met kleren te vullen. De kledingverkoop werd een hit en hun succesverhaal biedt hun nu al jaren een inkomen.
Sexy slim fit vs. los vallende kleding
De vraag naar moslimkleding is stijgende, ook in de sportwereld. In 2018 lanceerde Nike de pro hijab, een sporthoofddoek voor vrouwelijke moslimsporters. Volgens Retail data-analyse bureau Edited ïnterpreteren consumenten ‘modest fashion’ verschillend. Constant aantrekkelijk, slim fit en sexy gekleed gaan, werkt soms averechts en consumenten geven nu voorkeur aan comfort. Los vallende, meer verhullende en bescheiden kleding, zoals lange truien en bloezen, vesten, los zittende jurken of een broekrok.