essay writers

Burgerij heeft nog vertrouwen in media

June 8th, 2019

Burgerij heeft nog vertrouwen in media

Burgers hebben nog voldoende vertrouwen in Surinaamse media, dat blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Nikos onder 1.008 respondenten. Bijna 60 procent gelooft het nieuws dat in media wordt gepubliceerd. De rest gelooft eerder wat ze zien en horen via sociale media. Nikos-directeur Marten Schalkwijk presenteerde deze cijfers vrijdag op de eerste dag van het symposium ‘Check, Check and Double Check’ georganiseerd door The Backlot.

De wetenschapper verzorgde een lezing met als titel ‘Schaamte en het vertrouwen in de journalistiek’. Uit het onderzoek dat in mei is gedaan in het district Wanica, is ook duidelijk geworden dat 80 procent van de geïnterviewden gebruikt maakt van sociale media. Burgers zijn verder van oordeel dat ze op sociale media eerder horen over een corruptieschandaal of misdaad, dan in de krant, via de radio of televisie. Media zouden namelijk aan zelfcensuur doen en niet durven zaken van invloedrijke personen te publiceren.

Als gevraagd wordt waarom ze dat vinden, antwoordt 80 procent dat broodvrees van mediawerkers de belangrijkste reden zou zijn. Aan het symposium hebben niet alleen studenten van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs deelgenomen, maar ook actieve journalisten en andere geïnteresseerden. Na de presentatie ontstond een levendige discussie over het onderwerp. Enkele aanwezigen konden zich niet terugvinden in de conclusies die Schalkwijk trok, door te stellen dat de financiële waardering voor journalisten beter moet.