online essay writer

Binnenkort betalingen via smartphone mogelijk

August 2nd, 2019
Afbeeldingsresultaat voor betaling via smartphone
Betalingen verrichten met een smartphone is binnenkort ook mogelijk in Suriname. De Hakrinbank wil dit kwartaal nog een digitale portemonnee genaamd Mopé (een creatieve afkorting voor mobile payments) introduceren. Gebruikers van Mopé hoeven niet per se rekeninghouders van Hakrinbank te zijn. Het is nu wachten op de Centrale Bank van Suriname om groen licht te geven, deelt Rafiek Sheorajpanday, algemeen directeur van de Hakrinbank mee. 
Op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders woensdagavond, is er een demonstratie gegeven van de applicatie. Bij een ‘face to face’ transactie word er simpelweg een QR code (een soort barcode) van het aangeboden product gescand om de betaling te doen. Andere manieren zijn via Whatsapp of via een ‘chatfunctie’ in Mopé. “U ziet het, betalen met de smartphone is binnen handbereik,” merkt Sheorajpanday trots op. “We zitten nu in de goedkeuringsfase van de Centrale Bank. We hopen in augustus of september Mopé op de markt te brengen.
De bankier geeft aan dat het systeem veilig en directer is. Bij het ‘swipen’ bijvoorbeeld moet men eerst nog de pinpas tevoorschijn halen, afgeven, het koopbedrag laten intoetsen, de pincode intoetsen. Daarnaast kan het nog dagen duren voordat het bedrag is overgemaakt naar de rekening van de winkel, vooral als de klanten bij andere banken aangesloten zijn. Voor ondernemers komen er een heleboel kosten weg te vallen voor klanten is er betalingsgemak.
Mopé komt heel goed uit voor personen die geen bankrekening hebben, geeft Sheorajpanday aan. “Je hoeft geen klant van de Hakrinbank te zijn,” geeft Sheorajpanday aan. “Het is open, het maakt niet uit of je klant bent van de Hakrinbank, een andere bank of geen enkele bank. Dus ook de ‘unbankable’, diegene die niet over een bankrekening beschikt, kan elektronisch betalen.” De applicatie kan overal waar er internet is, gebruikt worden.